tiistai 1. joulukuuta 2015

Fyysikot liikkeellä: Vierailu Jyväskylän yliopiston fysiikanlaitokselle


Vierailu Jyväskylän yliopiston nanolabrassa 1.10.2015
Santeri Joensuu, Rasmus Haapaniemi, Jesse Alapiha

Jyväskylän reissu 8.jpg
Saavuttuamme fysiikanlaitokselle, saimme ensiksi kuultavaksemme lyhyehkön luennon laitoksen yleismaallisesta toiminnasta, niin professorin, kuin myös opiskelijoidenkin näkökulmasta. Tämän jälkeen saimme ohjatun kierroksen nanolabroissa.

Ensimmäisenä törmäsimme seinillä oleviin julkaistuihin koetuloksiin. Opiskelijat tekevät erilaisia kokeita ja tutkimuksia laitoksella, ja ne voidaan julkaista jossain lehdessä tai verkossa, mutta usein niitä myös asetetaan seinillä vierailijoiden ja muiden opiskelijoiden sekä tutkijoiden luettavaksi.
Yhdessä laboratorion huoneista oli muutama täysin suljettava tila, jotka muodostavat faradayn häkkejä; osa kokeista tarvitsee tällaisen tilan. Samassa huoneessa säilytettiin erittäin kylmiä aineita, kuten heliumia, suurissa kanistereissa (kuva).

Seuraavassa pisteessä saimme lyhyen demon suprajohteista ja sen avulla aikaansaadusta levitaatioefektistä. Useat meistä kuvasivat demosta videota, mutta sitä ei ole mahdollista liittää tähän tiedostoon. Demon jälkeen saimme vilkaista atomivoimamikroskooppia, jonka alla oleva lattia oli rakennettu erillisenä muuhun lattiaan, jotta saataisiin estettyä värähtelyistä aiheutuvia virheitä kokeissa. Laite kun mittaa niin tarkasti, että pienikin tömähdys vaikuttaa äärimmäisen suuresti tulokseen.


Lopuksi pääsimme tutkailemaan puhdashuoneita, ulkopuolelta. Sisälle emme päässeet, sillä siihen vaaditaan erityiskoulutus, joka nanotieteen labrassa työskentelevät omaavat. Puhdashuoneissa (kuva vas.) on korkeampi ilmanpaine mitä tavallisessa huoneessa ja ilmanpaine on sitä korkeampi, mitä syvemmälle puhdashuoneisiin mennään. Tämä johtuu ilman luonteesta, sillä se siirtyy korkeammasta paineesta matalampaan paineeseen, jos tilat yhdistyvät hetkellisesti. Tämä estää haittatekijöiden, kuten pölyn, pääsyn huoneeseen. Puhdashuoneissa sijaitsee yksi hienoimpia, ja kalleimpia, JYU:n laitteita: Heliumionimikroskooppi (HIM, oik. kuva). Tällä voidaan tutkia todella pieniä, jopa alle 10 nm kokoisia rakenteita.


Jyväskylän reissu 11.jpg
Jyväskylän reissu 12.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti