torstai 19. marraskuuta 2015

Hankkeiden välisestä ystävyydestä...

Ultra Brata soveltava otsikko tarvinnee hieman valaistusta.
Koulullamme on samanaikaisesti menossa sähköisiin YO-kokeisiin valmistautuminen, OPS-työ ja ei ainoastaan yksi vaan peräti kaksi erillistä hanketta. Tuntuu nopeasti ajatellen pahalta n. 15 hengen organisaatiossa, mutta ei välttämättä ole likikään niin ahdistavaa, kuin voisi luulla.

Liikettä lukioon -hankkeen teemat osuvat melkoisen hyvin yksiin uuden lukion OPS:n tavoiteiden kanssa ja erityisesti integraatiokurrsien suunnittelussa on likimain tarpeetonta ajatella mikä on hankkeen toimintaa ja mikä on koulun normiarkea. Käytännössä toteamme että kun vaikkapa yhteistyökurssien suunnittelu tai valmistelu on vienyt sen verran aikaa, ettei se enää kuulu normaalin ns. YT-ajan piiriin, alkaa toiminta olemaan hankkeelta laskutettavaa. Näin kannattaa hyviä ideoita heruttaa ja hieroa kelloa vilkuilematta, silloin kun tilanne on otollinen. Toisaalta OPS luo valmiuksia sähköisten välineiden yleistymiselle ja siten sähköisille YO-kirjoituksille, joten kolme palikkaa on jo aika hyvin taputeltu samaan kassan.

Toinen yhdenaikanen hankkeemme on Erasmus+ hanke yhteistyössä portugalilaisen yhteisyökoulumme kanssa. Tätä hanketta vetää maantieteen ja biologian lehtorimme Simo Tolvanen ja olen itse myös tuon hankkeen hankeryhmässä mukana. Tämän hankkeen polttopisteessä on hankkeen nimen "Arctic wind and southern sun" mukaisesti uusiutuvat energiantuotantomuodot, jotka hyödyntävät erilaisia maantieteellisiä edellytyksiämme. Tämän kaltainen yhteen (tai oikeastaan kahteen) teemaan tutustuminen monelta kantilta (ilmiö, tekniikka, kustannusrakenne, valtiollinen ohjaus, kansantalous, ympäristövaikutukset) on kerrassaan erinomainen esimerkki LOPS-16 tavoitteissa olevista teemaopinnoista.

Hanketta varten on avattu yhteiset GoogleDrive -kansio, Facebookryhmä ja PedaNet -sivusto, minkä lisäksi yhteyttä on pidetty toistuvasti Skype-puheluin. Näillä tavoin TVT:n pedagogisesti mielekäs käyttö on myös ollut kovasti keskiössä, kuten muissakin tämän hetken ponnisteluissamme. Joudumme siis etenemään kieli keskellä ties mitä pitääksemme selvillä minkä hankkeen tavoitteita olemme kulloinkin ajamassa. Aina se ei ole helppoa, mutta kyllä ne työtunnit on tähän saakka aina saatu jompaan kumpaa osumaan...päällekäisyyksiä välttäen tietenkin.

Hankehöylä Tuomas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti