maanantai 7. joulukuuta 2015

Tähtiretkellä

Maantieteen ja fysiikan integraatiokurssilla oltiin jälleen liikkeellä tähtien katselun merkeissä. Ajelimme jo toistamiseen viikon sisällä iltayöstä Hyypänlaaksoon pois taajaman valosaasteista. Aulis Sompin pihamaalla on mainio pieni tähtitorni, jota hän ystävällisesti on meille lupautunut esittelemään. Mitä näimmekään? Annetaan opiskelijoiden kertoa:

"Raportti reissusta Aulis Sompin luo Hyyppään 3.12.2015


  • Kaukoputkella katselimme esimerkiksi tähtisumua noin 1000 valovuoden päässä maasta sekä Uranusta.
  • Kaukoputkivuoroja odottaessamme katselimme tähtitaivas paljain silmin, mikä onnistui hyvin sään ollessa mainio.
  • Itse näin kaukoputkella katsottujen kohteiden lisäksi 5 tähdenlentoa sekä tähtikuvioita, kuten Orionin, osan Härästä sekä Ison karhun.

  • Reissu onnistui mielestäni hyvin, oli mielenkiintoista nähdä Auliksen kaukoputki sekä tietenkin kaikki kohteet."



"Keli ei onneksi ollut kylmä, joten saattoi siellä ulkoilmassa oleilla hyvin mielin samalla taivaalle tähyillen. Paikka oli kaukana kaikesta ja vähäisen valosaasteen sekä hyvän sään ansiosta taivas näkyi selkeästi. Pääsimme katsomaan mm. tähtisumua ja uranusta putken läpi, kukin vuorollaan. Näin myös pari tähdenlentoa sekä testailin hieman SkyView sovellusta, joka osoittautui erittäin näppäräksi tähtikuvioiden tutkimisessa."

"Päästiin tutkimaan tähtitaivasta kauas keskustan valoista Hyyppään. Aulis näytti kaukoputkellaan meille räjähtäneen tähden, joka oli kuin valkoinen sumupilvi, jota ei paljaalla silmällä pysty havaitsemaan. Näimme myös pallomaisen tähtiparven, jossa on lukematon määrä tähtiä. Näiden lisäksi saimme tarkastella kaukoputkella Uranusta, joka erottui tähdistä kirkkaudellaan ja hennolla värierolla. Kaukoputkelle pääsyä odotellessa katseltiin taivasta paljain silmin ja havaittiin muutamia tähdenlentoja sekä etsittiin tähtikuvioita ja -joukkoja kuten esim. Seulaset."


Edellä mainittu SkyView sovellus on saatavilla sekä ilmaisena että muutaman euron maksavana hieman parempana versiona. Taivaankannelta oli helppo löytää tähtiä, planeettoja, tähtikuvioita ja satelliitteja yksinkertaisesti vain suuntaamalla kännykkä taivaalle. Kuviakin saa napsituksi. Tietoja tarkkailtavasta kohteesta saa klikkaamalla kohteen aktiiviseksi. Hauskaa, mielenkiintoista ja helposti opittavaa! Lisää tietoa sovelluksesta löydät linkin takaa.


Planeettoja
ISS


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti