maanantai 28. marraskuuta 2016

Koulutus psykologian sähköisistä yo-kirjoituksista




PSOP ry järjesti 27.8.2016 Etu-Töölön lukiolla koulutuspäivän sähköisestä yo-kokeesta. Kouluttajina toimivat Kai Hakkarainen, Maija Ferchen ja Marja Oilinki.


Professori Kai Hakkarainen kertoo psykologian säköisestä yo-kokeesta


Professori Hakkarainen esitteli tulevan sähköisen psykologian ylioppilaskokeen arvosteluohjeita eri tehtävätyyppeihin. Hän kertoi psykologian jaoston kehittämisvisioista esimerkiksi psykologian yo-kokeen laadullisista kehittämispyrkimyksistä.Tavoitteena on vahvistaa lukion psykologian opetuksen tutkimusperusteisuutta ja ilmiöpohjaisuutta. Sähköisessä psykologian yo-kokeessa on kolmenlaisia tehtävätyyppejä: perustehtävät, soveltavat tehtävät ja kehittelytehtävät. Kaikki tehtävät voivat sisältää aineistoja (kuva, teksti, kuvio, taulukko, video). Psykologian sähköisessä kokeessa riittää toistaiseksi tekstinkäsittelytaidot. Vastauksen voi varustaa taulukolla tai kuviolla, ja monessa tapauksessa se voi olla mielekästä. Kuvakaappauksia voidaan tehdä esim. videosta, muttei sitä välttämättä vaadita.
Kokeessa vastataan 5 tehtävään 9:stä. Kokelaan tulee vastata korkeintaan kahteen kutakin tehtävätyyppiä edustavaan tehtävään. Kokeen yhteispistemäärä on korkeintaan 120 p. (3 x 20 p. + 2 x 30 p.). Hakkarainen kertoi myös vastausten arvioinnin kriteereistä.

Maija Ferchen esitteli syksyn 2015 tehtävien aviointia, vastausten vahvuuksia ja heikkouksia.

Iltapäivällä meillä oli työpajatyöskentelyä Marja Oilingin johdolla. Koetehtävätyöpajassa laadimme yhdessä uudentyyppisiä, uuden opsin mukaisia koetehtäviä, joita voi käyttää sekä Abitti-ympäristössä että muunlaisissa sähköisissä kokeissa. Tavoitteena on vahvistaa opettajan valmiuksia ohjata koetehtävien avulla opiskelijoita valmentautumaan sähköisiin ylioppilaskokeisiin.

Koulutuksesta sain paljon tietoa sähköisestä ylioppilaskokeesta ja ennen kaikkea mielenrauhaa. Muutokset ovat haasteita, mutta uskon, että niistä selvitään kunnialla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti