sunnuntai 21. elokuuta 2016

”Tiedeleirejä” alakoululaisille
Koulukeskuksen K-siiven kattoremontin takia meillä oli kaksi ryhmää viidennen luokan oppilaita vieraanamme keväällä heti tenttikauden loputtua, kun abien poissa ollessa luokkahuoneiden tarve oli pienempi. Heti tilanteen tultua ajankohtaiskesi ryhdyimme suunnittelemaan, mitä kaikkea heidän kanssaan voisi tehdä yhdessä. Kemian työkurssin ryhmien yhteydessä päädyimme pienen tiedeleirin järjestämiseen. Itse leirit kestivät yhden iltapäivän ja ajoittuivat toukokuun puoliväliin.

Kumpikin ensimmäisen vuoden työkurssin ryhmistä jaettiin ryhmiin, jotka suunnittelivat oman pysäkkinsä. Kukin stoppi koostuisi demosta ja oppilastyöstä. Teemaksi valikoituivat polymeerit ja sähkökemia. Oppilastöinä tehtiin mm. pilailulimaa, kaseiinimuovia maidosta, superpalloja, metallin pinnoitusta, sähköä perunalla ja kromatografiaa. Demoina nähtiin tuttuja, näyttäviä klassikoita, kuten elefantin hammastahnaa, pumpuliruutia ja kemiallista tulivuorta. Koko komeuden päätti ”iltasatu”, jossa Puuhapetelle kävi treffeille valmistautuessa hieman köpelösti.

Opiskelijat suunnittelivat siis pareina itse omat rastinsa, laativat itselleen ja oppilaille työohjeet sekä kellottivat rastinsa toisten opiskelijoiden toimiessa koekaniineina. Näin varmistettiin rastien yhdenaikaisuus ja siten jouhevat rastien vaihdot. Opiskelijat olivat palautteen mukaan kovasti innostuneita mahdollisuudesta olla itse opettajan roolissa ja sopivasti hämmästyneitä valmisteluun ja ennakointiin kuluvasta ajasta ja vaivasta, Toivottavasti joku sai myös realistisen kuvan ammatin iloista ja ongelmista mahdollista uravalintaa varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti