perjantai 13. marraskuuta 2015

Posterinäyttely Valon vuoden kunniaksi

Kuluva vuosi on  kansainvälinen valon vuosi. Koulussamme teemavuosi tulee näkymään fy1 kurssilaisten postereina ja kuvaamataitokurssilaisten taideteoksina. Valo on myös yhtenä  teemana yläkoulun oppilaille järjestettävässä LUMA-viikkotyöpajassa.

Valotaide on vielä toteutusvaiheessa, mutta viimeiset posterit ripustimme ihailtavaksi seinälle tämän viikon lopulla. Idea postereiden tekemiseen tuli Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselle tehdyltä tutustumiskäynniltä. Siellä meille esiteltiin postereita, joita nanotieteiden parissa tutkimustyötä tehneet olivat laatineet esitelläkseen omia tutkimustuloksiaan. Fysiikka 1 kurssin loppupuolella tuli sopiva aika kokeilla oppilaiden kanssa posterin tekoa kolmen oppitunnin ajan.

 Tutkimme ensin, miten posteri suunnitellaan ja tehdään. Netistä löytyy tähänkin nopeasti useitakin hyviä ohjeita. Tehtävänantona oli seuraava: " Tee posteri valosta. Kuvittele, että osallistut konferenssiin, jossa sinun aiheenasi on esitellä mielestäsi mielenkiintoisimmat valoon liittyvät ominaisuudet tai sovellukset. Ainoa rajoite sisällölle on se, että esiteltävien aiheiden on liityttävä valoon."

Oppilaat ryhtyivät työhön kahden tai kolmen hengen ryhmissä. Käytimme työvälineenä Google Driven Slides tai Drawingsia. Tutkin hieman myös netissä olevia posterinteko-ohjelmia, mutta totesin Driven välineiden olevan käyttökepoisimmat tässä tilantessa, kun aikaa työvälineopiskeluun ei ollut.  Esille nostettavien asioiden valinta tuotti joillekin hieman päänvaikaa. Kuvien ja tekstien asettelusta ja tietenkin sisällöstä käytiin välillä tiukkaakin keskustelua. Keskusteluissa pyysin oppilaita esittelemään jonkun tärkeän valon käytösovelluksen. Pyynnön toteuttaminen osoittautui yllättävän vaikeaksi. Miten valoa tosiaan käytetään? Opettajan näkökulmasta oli hienoa seurata oppilaiden tapaa työskennellä, hakea tietoa, keskustella ja tehdä kompromisseja. Tiedollisen oppimisen ohella yhteistyötaidot saivat harjoitusta.

Lopputuloksena syntyi monta hienoa posteria, jotka nyt ilahduttavat laminoituna aulan seinillä. Ohessa joitakin työnäytteitä. Kuvien laatu on valitettavasti kännykkäkameraluokkaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti