tiistai 10. toukokuuta 2016

Tanssilavoilta taistelukentille - historian ja äidinkielen integraatiokurssi

Tanssilavoilta taistelukentille -kurssi
Kyseessä oli historian ja äidinkielen integraatiokurssi, jonka pääteemana olivat muistot, muistaminen sekä muistojen tallentaminen. Lähtökohdaksi otettiin jonkin henkilökohtaisen tapahtuman tai omassa menneisyydessä tapahtuneen elämänvaiheen kuvaaminen. Samoin pyrittiin esittelemään jonkun toisen henkilön muistoja haastattelemalla tätä.
Osana kurssia teimme myös retken Pirkanmaalle: kahden päivän Tampereen-matka antoi meille paljon uutta ajateltavaa. Ihailimme kaunista Tampereen tuomiokirkoa ja tutustuimme Vapriikin museokeskukseen ja siellä erityisesti Suomen sisällissodan tapahtumiin. Vuoden 1918 taistelujen kuvauksista siirryimme kauniille Kalevankankaan hautausmaalle, joka oli kyseisen sodan aikana myös taistelutantereena. Lukuisat yksittäiset ja joukkomuistomerkit tuovat yhä ilmi sodan kauheuden.

Iltaohjelmamme liittyi myös muistamisen tematiikkaan. Erittäin taitavan soittaja-laulaja-näyttelijä Anne-Mari Kivimäen vaikuttava konserttikokonaisuus oli oivallinen lopetus kiireiselle päivälle.
Sodan vastapainoksi pääsimme myös tutustumaan Tohlopin Mediapolikseen. Yleisradion toimitilat osaavan oppaan johdolla osoittautuivat erityisen kiinnostavaksi kohteeksi. Ehkä joku tämän antoisan vierailun innostamana aikookin hakeutua johonkin kierroksella esitellyistä lukuisista viestinnän ammateista.
Mukavan kaupunkikierroksen lopuksi ajelimme Pispalan kautta Pyynikille, kiipesimme näkötorniin ja saimme näin mieleen jäävän kokonaiskuvan aurinkoisesta kaupungista.
Kurssin kuluessa jokainen opiskelija valmisti IPadin IMovien avulla kuvakertomuksen muistoista ja viikon tapahtumista. Nämä tuotokset kukin esitteli toisille kurssilaisille viikon päätteeksi. Ohessa yhden kurssille osallistuneen opiskelijan taidonnäyte:
Kurssi toteutettiin kokonaisuudessaan teemaviikon puitteissa ja sille osallistui 22 opiskelijaa ja kaksi opettajaa. Yleensä ottaen kaikki olivat tyytyväisiä kurssin antiin ja erityisesti Tampereen-matkaan. Opiskelijoiden kuvakertomukset olivat oivaltavia ja kaikki ehtivät hyvin saada työnsä valmiiksi, vaikka aikaa ideointiin, tekniikan omaksumiseen ja toteutukseen olikin rajatusti.
Oppilaiden kommentteja kurssista:
“Reissu oli hyvä kokonaisuus ja mukavaa oli.”
“Muistojen tarkastelu oli hyvä idea kurssille.”
“iPadit olivat vaikeakäyttöisiä.”
“Reissu toi vaihtelua opiskeluun.Mielenkiintoisista opastuksista sai hyödyllistä tietoa.”
“Vierailu Ylellä oli reissun kohokohta! Konsertti oli erilaisuudessaan kiinnostava.”
“Muisteluiden tekeminen tabletille oli kivaa, koska sai samalla itsekin kuulla vanhempien muistoja.”
“Kiinnostus Suomen historiaan lisääntyi.”
“Tehtävänannon kuvakertomuksen teko oli mielenkiintoinen ja uudella tavalla haastava.”
“Kalevankankaan hautausmaa oli kaunein tähän mennessä näkemäni hautausmaa.
"Myös opiskelun kannalta reissu oli hyödyllinen. Paikanpäällä oppii paremmin kuin koulunpenkillä."


Kurssin järjestivät ja yhteenvedon kokosivat opettajat Johanna Nurmela-Ranta ja Eila-Irmeli Nurmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti